Stor dansk konstnär visas på litet halländskt museum

Lilla Mjellby konstmuseum, mer känt som Halmstadgruppens museum, fortsätter att överraska med att på egen hand producera stora utställningar.
Nu är det dags för Franciska Clausen (1899-1986), dansk modernistisk pionjär som befann sig mitt i det europeiska konstlivets centrum under 1920 och 30-talet.
Varför gör Mjellby konstmuseum en sådan här utställning?
– Franciska Clausen kände flera av Halmstadgruppens medlemmar. Vi har därför länge talat om att göra en utställning med henne. Hon studerade i Berlin 1923 för den ryske konstnären Alexander Archipenko tillsammans med Halmstadgruppens Axel Olson. Och hon studerade för Fernand Léger i Paris 1924 tillsammans med Erik Olson,  berättar Caroline Mårtensson, konstpedagog vid museet.
Dessutom var hon nära vän med Waldemar Lorentzon.

Clausen kom att tillhöra Légers innersta krets tillsammans med Erik Olson och Otto G. Carlsund. Léger låter också Clausen utföra flera av hans oljor och de ställer ut tillsammans vid flera tillfällen och utvecklar en intim och nära relation.
I slutet av tjugotalet upptäcker Franciska Clausen Piet Mondrians måleri och inleder ett nära samarbete med honom. Men när hon i början av 1930-talet återvänder till Danmark har hon stora problem med att ta sig in på konstscenen och under många år försörjer hon sig på porträttmåleri och ströjobb.
Det är först i slutet av sitt liv som hon uppmärksammas som en av de stora modernisterna i Skandinavien.
Det här är första gången en så här stor utställning görs i Sverige kring Franciska Clausens konstnärskap. Omkring 80 verk visas, främst inlån från olika danska museer.
Utställningen pågår fram till den 7 juli i år.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0