Köparna sviker de ryska verken

I höstas full optimism med 75 Mkr i utrop  – men bara hälften sålt. I vår knappt 14 Mkr i utrop –  men bara hälften sålt. Så snabbt kollapsade den ryska marknaden för Stockholms Auktionsverks ryska specialauktioner, som under några säsonger var auktionshusets paradgren i konkurrens med Uppsala Auktionskammare.
 
Auktionen hade bara ett miljonutrop, som också blev den enda miljonnoteringen: 1,65 Mkr för Konstantin Makovskijs romantiska trubadurporträtt från 1892 (1,2–1,6 Mkr).(Se bilden)
Den unika samlingen på totalt 52 porträtteckningar i blyerts och färgkrita av Filip Maljavin steg från det samlade utropet 240 000 kr till 596 000 kr.

Några få riktigt attraktiva objekt blev två teaterskisser i akvarell av Georgij Pogédajeff (120 000 kr vardera), som ropades in av samme köpare för 260 000 kr styck.
Tre utpräglat salongspornografiska akvareller som tillskrivits greve Mikajl Zichy (225 000 kr vardera) förblev osålda liksom den förnämsta lyxartikeln från Fabergé – ett guld- och diamantprytt parasollhandtag (500 000 kr).
Härefter återstår att se om den ryska marknaden kan återerövras i framtiden eller om Stockholms Auktionskammare tvingas ge avkall på sin ambition att hålla två ryska specialauktioner per år tillsammans med de brittiska experterna Ivan Samarine och Martyn Saunders-Rawlins.

Nästa marknadstest blir den – tidigare så starka – ryska specialavdelningen hos Uppsala Auktionskammares internationella kvalitetsauktion, som i vår inträffar i början av juni.

Foto: Stockholms Auktionsverk



Kommentarer
Postat av: Tyckaren

Det bästa säljs nu som då till höga priser tycker jag.

Att inlämningen har minskat kan nog inte tillskrivas marknaden.



I mitt tycke har det saknats högkvalitetsverk som drar intresse till allt runtom (både i höstas och nu).

Kanske tillgången på "fria" kvalitetsverk minskar? Eller tror potentiella säljare att marknaden är för svag?

2009-03-13 @ 18:26:17
Postat av: Lisa

Åh, vad trevligt att se att du blivit bloggare! När ska vi äta middag? Ja våra respektive kan ju få vara med också…

2009-03-13 @ 21:05:53
URL: http://matalskaren.taffel.se
Postat av: Karl

Samlare som inte behöver kanske inte vill sälja nu, de som har råd borde ju dock passa på att inhandla nu, priserna borde ju påverkats något av marknaden iaf, men kanske inte mycket för topp-objekten.

2009-03-18 @ 17:50:09
URL: http://www.kolonn.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0