Försäljningssuccé när Buréns samling gick under klubban

Stockholms Auktionsverks specialauktion med den legendariska galleristen Eva af Buréns moderna konstsamling trotsade finansoron och blev en stor framgång. Det samlade utropet dubblades till cirka 40 Mkr, inte ett enda återrop noterades och klubban dunkade för hela åtta miljonnoteringar.
Auktionshusets sal var fullpackad när VD Niclas Forsman på onsdagskvällen öppnade tretimmarsauktionen klädd i smoking. Redan på förhand hade det internationella intresset visat sig vara så stort att Auktionsverket räknade med succé.
Av de 125 utropen var merparten signerade av berömda moderna europeiska och amerikanska konstnärer, främst Yves Klein, och flertalet hade också varit utställda på Galerie Burén.

Utropspriserna hade satts mycket försiktigt. Med facit i hand kan man konstatera att de hade föga med verkligheten att göra när de flesta konstverk klubbades för belopp skyhögt över utropsspannen.
Auktionen rivstartade direkt när objekt nr 3, ett självporträttscollage av Marcel Duchamp för 30 000 kr, ropades upp i hela 1 Mkr. En liten bronsskulptur av samme mästare (en av tio framställda) gick från 600 000 kr till 3,4 Mkr.
Av två Concetto Spaziale-verk av Lucio Fontana steg den snittade rödrosa (2 Mkr) till 3 Mkr och en blå rymdinspirerad (4 Mkr) till 5,1 Mkr.

Två tidstypiska motormekaniska skulpturer av den lekfulle schweizaren Jean Tinguely lockade till budgivning: ”Relief Pont Rouge” (1,5 Mkr) noterades för 3,8 Mkr, medan  ”Assiette – Ligne en translations” (200 000 kr) klubbades för 700 000 kr.
Tre Yves Klein-verk överskred miljongränsen. Den helt monokromt Kleinblå ”IKB64” (dvs färgkoden) utgjorde det absoluta huvudnumret med ett utrop på hela 8–10 Mkr – men budgivningen stannade på 9,5 Mkr (se bilden). Det var faktiskt ett av få nummer som stannade inom utropsspannet.

Auktionssucén bör inte tas som en allmän intäkt för att finanskrisen nu skulle vara över i auktionshandeln. Tvärtom var konstsamlingen så unik och ägarverifierad att den främst attraherade en internationell samlar- och handlarelit, som aldrig saknar pengar när det behövs.
Dessutom förstärktes denna effekt av den svaga kronan för flertalet köpare med dollar (8:85) och euro (11:21). Kleinmålningens pris blev därmed 1 073 000 dollar eller 847 000 euro – hade verket däremot klubbats för 9,5 Mkr i höstas, så hade priset i dollar blivit cirka 1,6 miljoner och i euro cirka 910 000.

Foto: Stockholms Auktionsverk



Kommentarer
Postat av: Karl

Solklart bevis på att kvalitet säljer oavsett vad. Kul!

2009-03-18 @ 17:52:48
URL: http://www.kolonn.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0