Carl Larsson-tavla löste gåta med dalmålning


I sommarstugan på den välkända museigården Danielsgården i Bingsjö, tre mil norr om Rättvik, finns en dalmålning skapad 1799 av Winter Carl Hansson från Yttermo i Leksand. Motivet är Kristi nedtagning från korset. Målningen är dock så skadad att det inte går att se alla detaljer i motivet.
Men nu har Sune Garmo, före  detta ordförande i Rättviks Hembygdsförening, löst mysteriet med hur målningen en gång såg ut. Han har nämligen hittat en bild på en tavla som såldes på Bukowskis för några år sedan.
Och konstnären är ingen mindre än Carl Larsson.
1917 var han och målade i Bingsjö. På flera av hans verk finns motiv från Danielsgården. En tavla kallad ”Spinnerskan” visar ung kvinna som sitter vid en spinnrock framför en dalmålning. Målningen – som utgör en stor del av motivet - är på Carl Larssons konstverk helt oskadad. Det går till exempel att se alla männen på stegarna vilket inte är fallet i dag.
Ännu en rolig detalj i historien är att den som tipsade Sune Garmo om tavlan är barnbarn till Eliza Pettersson, som satt modell som den unga kvinnan vid spinnrocken,.
Tavlan såldes av Carl Larsson till en köpare i Österrike där den varit hela tiden fram till att den såldes på Bukowskis.
Av Inge Nilsson
Foto Bukowskis

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0