Stenen på Victorias ring är en gammal kunglig tradition


Kronprinsessan Victoria visar upp sin förlovningsring.
Foto: Charles Hammarsten/IBL


Nej, hovjuvelerare Christian Bolin skulle naturligtvis aldrig avslöja om kronprinsessan Victorias förlovningsring kommer från W A Bolins exklusiva verkstad.
– Alla våra kundkontakter är konfidentiella, förklarar han.
Men för A&A berättar Christian Bolin gärna allmänt om hur vigsel- och förlovningsringar sett ut genom tiderna.
Det är inte förrän på senare år som det blivit vanligt med påkostade förlovningsringar hos gemene man i Sverige. Men kronprinsessans iögonfallande ring är faktiskt en mycket gammal tradition.
– Historiskt sett har ädla stenar av olika slag varit självklart för kungligheter och adel som vill visa sin position och makt. Gustav Vasas förlovningsring, till exempel, har en porträttbild inramad av ädla stenar. Att vigselringarna fick ett enklare utseende, inte sällan har de varit helt släta, beror på att det är den ring man alltid ska bära. Förlovningsringen kan man ta av sig.
Under de senaste 150 åren har det i allmänhet varit vanligt med två släta ringar. Nu ser man allt oftare att kvinnans vigselring är mera påkostad. Det tror Christian Bolin kan bero på att man förväxlat traditionerna.
– När diamantfyndigheterna upptäcktes i Sydafrika i mitten av 1800-talet ökade möjligheten för andra än kungligheter och adel att bära ädla stenar och bruket spred sig.

Att barnen tittar på sina föräldrars ringar är naturligt. Kanske de fått råd att köpa till en dyrare ring. Och så önskar sig dottern en påkostad vigselring.
Internationellt har den amerikanska ringtraditionen också fått spridning, berättar Christian Bolin.
– För att visa sina seriösa intentioner sägs att en amerikansk man ska fresta med en förlovningsring som motsvarar tre månadslöner.

På de bilder som hittills visats av kronprinsessans enstensring är det inte lätt att avgöra i vilket material ringen är tillverkad.
Men det helt sannolika är att ringen är utförd i platina. Dels för att det är det mest exklusiva materialet, dels för att en vit ädelmetall är det absolut vanligaste för diamantringar.
– Åttio till nittio procent av de diamantringar WA Bolin säljer är tillverkade i vitguld eller platina, berättar Christian Bolin. Modet böljar fram och tillbaka, och vi har sett i andra länder att rött och gult guld kommer tillbaka igen. Men när det gäller diamantsmycken dominerar tveklöst de vita metallerna.
Platina används i mycket ren form, 975 tusendelar. Genom legering med volfram blir den också mycket slitstark. För infattning av en exklusiv diamant är platina eller vitguld det självklara valet.
Hur skulle en vigselring kunna se ut för att passa till kronprinsessan Victorias fantastiska förlovningsring?
– Det vanligaste är att kombinera en enstensring med en alliansring, säger Christian Bolin. Populärt internationellt är också att lägga till ytterligare en alliansring, till exempel vid första barnets födsel. Då bär man en alliansring på varje sida, så kallade ”gards”. Men även en slät ring fungerar bra tillsammans med en enstensring om man föredrar det enkla.

Vilket slags vigselring Sveriges blivande drottning kommer att få av sin blivande prins får vi se om drygt ett år.

Läs mer om ringen här!

Av Christine Hansson
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0