Priset på tavlan var för bra för att vara sant

 

1.500 kronor hade Stockholms Auktionsverk satt som utropspris på målningen ovan på en av det här årets första stadsauktioner. Det måste sägas vara mycket överkomligt för ett verk av en av de danska skagenmålarna.
Det kanske inte är det mest typiska och kanske inte heller det bästa som Michael Ancher (1849-1927) målat, men otvivelaktigt är det han som hållit i penseln. En målning som på en auktion i Köpenhamn skulle betinga ett pris kring cirka 60-70.000 skr.
Hur många som noterade vad som hängde på väggen över hela helgen är omöjligt att veta. Målningen plockades bort i sista stund på själva auktionsdagen.
Det visade sig att målningen varit inlämnad över disk vid Stockholms auktionsverk i Frihamnen och ingen av värderingsmännen där hade reagerat på monogramsigneringen ”ma”.
Men auktionsverkets specialexperter har i uppgift att vid varje stadsauktion gå igenom sitt föremålsområde för att kolla att inget slinker igenom. Intendenten Marc Maurie fick i sista minuten syn på målningen och beslutade då att lyfta ut den för att titta närmre på verket.
Det måste vara skönt för säljaren att kontrollen i alla fall fungerar. Nu lär den hamna på en kvalitetsauktion i stället och med ett något högre utropspris förmodar vi.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0