Ulla och Gustav Kraitz i rampljuset


Foto: Erik Karlsson

I A&A:s augustinummer porträtterades konstnärsparet och keramikerna Ulla och Gustav Kraitz. Nu har de av regeringen tilldelats hedersbetygelsen Illis quorum. De två keramikerna uppmärksammas för sitt mångåriga konstnärskap. De belönas för att de ”med fantasi och kunnande har keramiskt och konstnärligt gjort stora insatser med sitt konstnärskap.”
– Vi kände en otrolig glädje när vi fick beskedet att vi skulle tilldelas Illis quorum! Dessutom får Ulla och jag varsin, säger Gustav Kraitz.
Kraitz offentliga och ofta monumentala verk har väckt uppmärksamhet över hela världen. Deras finstämda och sinnrika hyllning till Raoul Wallenberg utanför FN-huset i New York satte dem på världskartan när det invigdes 1998, på årsdagen av Kristallnatten.
En av parets största satsningar ligger fortfarande framför dem. Den 20 april 2009 invigs en 900 kvm stor utställning på Beijing Capital Museum i Peking. Ulla och Gustav är i full gång med planeringen. Utställningen heter ”Kraitz – Modern svensk konst med rötterna i Sungskärvor”. Kineserna har stor respekt för paret Kraitz. Deras skicklighet att bemästra kinesiska glasyrer och bränningsmetoder i så kallad flamugn är ytterst sällsynt.

Av Jacob Faxe

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0